Wam też tak dużo teraz pali LPG? Mi teraz w mieście 15L
Nie, mi tyle nigdy jeszcze nie wyszło :shock:
Jak na gawarncji masz, to jedż do ASO, a jak po to do dobrego gazownika na regulację i sprawa załatwiona. 1.6 może brać 15L lpg, ale przy V-max :wink:
kinimod1987 czy możesz jeszcze raz wrzucić ten filmik bo na na youtoube się nie otwiera. U mnie na wolnych obrotach biegu jałowego też po szarpuje całym silnikiem. A po wymianie wtryskiwaczy silnik pracuje równo?????
kinimod1987 czy możesz jeszcze raz wrzucić ten filmik bo na na youtoube się nie otwiera. U mnie na wolnych obrotach biegu jałowego też po szarpuje całym silnikiem. A po wymianie wtryskiwaczy silnik pracuje równo?????
Oto link do filmiku. Daj znać czy udało się otworzyć.
Cudowne 1,6 MPi, jazda 100% miasto z klima - osiągnięcie 12-13 litrów LPG to zaden problem nawet bez agresywnej jazdy ale 15 to rzeczywiście sporo no chyba ze ciężka noga i i odcinki po 2/3 kilometry.
Pilnuje by nie przekroczyć 2000 obrotów jak za niskie reguluje. W tamtym roku latem max 11-12 z klimą a teraz 15 non stop.
Nie ma takiej opcji, żeby auto paliłó 15 litrów coś jest skopane. Chyba czegoś nie rozumię kręcisz silnik tylko do 2000 obrotów :shock: Jeżeli tak to moim zdaniem zdecydowanie za nisko.
Możliwe, że tak, bo spalanie jest wyższe w momencie wchodzenia na obroty/przyspieszania a potem już się stabilizuje. Ja jeżdżę spokojnie i w normalnej jeździe utrzymuję obroty w okolicy 3000, przy wyprzedzaniu itp. wiadomo więcej.
Tak jak kolega wcześniej napisał jak dla mnie użytkowa wartość obrotów to 2000-4000 i czy będzie palił więcej czy mniej to mniejsze obroty niż 2000 to katowanie silnika.
mil, u mnie kształtuje się to mniej więcej tak:
trasa --> 8,5 - 10l / 100 km (w zależności czy drogi krajowe, czy autostrady),
miasto --> 11-13l / 100 km
Temp. przełączania na gaz: 30*C.
Na wyniki wpływa również klima, jak i sporo innych czynników
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
mil, u mnie kształtuje się to mniej więcej tak:
trasa --> 8,5 - 10l / 100 km (w zależności czy drogi krajowe, czy autostrady),
miasto --> 11-13l / 100 km
To samo :wink: choć do 13 nigdy doszedłem ... ani latem z klimą ani zimą w korkach i błocie pośniegowym.
Te wyniki to takie uśrednienie z całości mojego jeżdżenia O2, z całego roku, więc klima też wchodzi w spalanie miejskie (poza okresami zimnymi). Generalnie rzadko mi się zdarza typowo miejska jazda Octą- jak już, to mieszana albo sama trasa - po zabudowanym śmigam w większości Favoritką
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Ja w weekend zrobiłem trasę Sosnowiec - Lublin i w trasie na pełnym baku z załączoną klimą przejechałem 430 km. Więc myślę że przyzwoicie w szczególności że na pokładzie były trzy osoby i bagaż.
Ten silnik (BSE) najlepiej pracuje w zakresie 2000 - 4000 rpm. Poniżej to katowanie silnika.
Maksymalny moment obrotowy ten silnik osiąga przy 3800 obrotów, maksymalną moc przy 5800. Jazda na wysokich biegach z niską prędkością obrotową zamorduje silnik. Dlatego też nie ma do niego skrzyni 6, chociaż mogło by się czasami wydawać że by się przydała.
Dlatego też nie ma do niego skrzyni 6, chociaż mogło by się czasami wydawać że by się przydała.
Nie ma w Octavii, ale w Seatach Exeo z tymi silnikami są 6-biegowe skrzynie . Więc jest to również kwestia miejsca Skody w szeregu niż przesłanek czysto technicznych
Komentarz